JAK PEČOVAT O ŘEZANÉ KVĚTINY A CO DĚLAT KDYŽ….

Řezané květiny mají všeobecně rády chladnější prostředí. Pro většinu řezaných květin je ideální vlažná voda pokojové teploty (kolem 30°C). Náchylné jsou na průvan nebo naopak na přímé slunce.  Květiny jsou citlivé na ethylen, který produkuje zrající ovoce. V blízkosti misky s ovocem proto rychleji odkvétají. Taktéž jim nesvědčí cigaretový kouř. Platí pravidlo, že čím kratší stonek, tím větší životnost rostlina má.
  

Když si květiny přinesete domů
Vždy odstraňte listy ze spodní části stonků, které jsou ponořené do vody. Zahnívající listy ve vodě podstatně zkracují životnost rostliny. 

Pro přepravu květin je nevhodnější řez s co nejmenší řeznou plochou, přes kterou rostlina jinak přijímá vodu. Tím se zabrání zbytečné dehydrataci rostliny a nasávání vzduchu, proto je nutné, až si přinesete květiny domů, je ještě zaříznout (nejlépe pod vodou např. v plastové vaničce), aby se se obnovila plocha, ze které bude květina čerpat vodu. 

Květinám pomůže, když stonky po 2 až 3 dnech znovu seříznete pod vodou.  Pokud nepoužíváte výživu, je vhodné vodu jednou za 2-3 dny vyměnit vodu a vázu vymýt saponátem.

Vodu používejte nejlépe odstátou. Odstátá voda obsahuje méně vzduchových bublin a květiny ji lépe přijmou. Každý den je však nutno hladinu vody kontrolovat a doplnit.

Ten, který od nás dostanete, vsypte do 0,5 litru čisté vody. Vodu dobře promíchejte, dokud se krystaly zcela nerozpustí. Ani po té ale ještě nepřichází ten správný čas vložit květinu do vázy.  Vždy je třeba seříznout konec stonku, aby bylo pro květiny snadné výživu přijmout.

Tulipány
Jsou to jarní cibuloviny, a proto jim nejvíce vyhovuje teplota okolo 8 ºC. V pokojové teplotě se proto
stává, že rychle odkvetou. Umístěte je např. na chodbu, kde není takové teplo a můžete jejich životnost z jednoho týdne prodloužit i dvojnásobně. Milují studenou až ledovou vodu.
  • Jako jediné květiny po řezu ještě stále rostou.
  • Pokud tulipány např. cestou domů povadly, zabalte je třeba do novin, nebo celofánu, tak aby obal pevně držel vzpřímený tvar kytice, seřízněte stonky a dejte je hned do studené vody a do chladu. Kytici tulipánů nechte takto zafixovanou v obalu a ve vodě po dobu cca 3hodin. Pak můžete obal sundat.
  • Abyste zabránili vadnutí tulipánů, nedávejte do vázy nikdy více než 2 až 4 cm vody (dbejte však na to, aby voda zcela nevyschla). Tulipány pak budou muset „tvrdě pracovat”, aby zůstaly pevné, a nebudou vadnout.
  • Abyste zabránili příliš rychlému růstu tulipánů ve váze, propíchněte ihned po zakoupení stonek jehlou těsně pod poupětem. To vytvoří skutečně obrovský rozdíl v jejich vzhledu!
  • U tulipánů se používá tzv. rovný řez (nebo také kolmý řez). Používá se pro velmi úzký okruh květin, a to především u cibulovin, případně květin s měkkým (vodovým) stonkem (např. amarylisy, hyacinty, kaly, tulipány či narcisy atd.). Přes rovný řez stačí květiny nasát dostatek vody a my tak snížíme riziko zahnívání, které je pro tyto rostliny typické.

Růže
  • Nikdy nenamáčejte celé růže do vody (myšleno včetně květu). Květy do kterých by se dostala voda, by začaly během pár dní zahnívat a měli byste po radosti.
  • Povadlé růže je lepší vložit do vázy s horkou vodou a zabalit i s vázou do novin, aby se květ narovnal. Pod šípkem růže propíchněte špendlíkem stonek, aby vzduchové bubliny mohly utéct nahoru. Takto ji ponechte přes noc. Vydrží pak ve váze 10 až 14 dnů.
  • Stonky je třeba hned seříznout (ne stříhat, zmáčkla by se pletiva) a dát do horké vody. Roztáhnou se totiž cévní svazky a voda se lépe těmito svazky dostane až ke květu
  • U růží je důležitá i hladina vody nad polovinu délky stonku. Obzvlášť růže po přepravě se potřebují pořádně napít.

Hortenzie
  • Vykazuje-li květenství mírné známky  povadlosti, nebojte se vzít si na pomoc  horkou vodu. Dřevnaté stonky totiž těžko  přijímají vodu, proto je dobré nechat  květiny projít šokovým opatřením, tzn.  umístit stonek na přibližně 3 minuty do  horké vody. Vytlačí se tak vzduch ze stonku.  Konec stonku seřízněte a ponořte do  vroucí vody, a ponechte, dokud se rostlina  nevzpamatuje. Poté vložte do vázy s  vodou. Rostlině se vlivem horké vody roztáhnou pletiva a příjme více vody. U hortenzie se  nemusíte bát ponořit i celou rostlinu, včetně okvětní části.
  •  Je také možné konce stonků nařezat tzv. křížem. Tento řez se používá u rostlin s dřevnatým a  tuhým stonkem jako např. u slunečnice, zlatobýlu, třezalky, chryzantémy, šeříku, rododendronu,  pivoňky a veškeré zeleně s dřevnatými stonky.

Lilie
  • Pyl z pestíků zanechává skvrny, které se těžko odstraňují. Doporučujeme pestíky z květů odstřihnout.
  • Odstraňte listy, které budou pod hladinou vody ve váze, přičemž nejméně čtyři sady listů nad vodní hladinou ponechte, aby poskytly výživu nerozvinutým poupatům, které se potřebují otevřít. Tyto listy jim pomáhají čerpat vodu až do stonku, aby květiny zůstaly čerstvé.
  • Odstraňte odkvetlé květy.
Karafiáty
  • Květiny zařezáváme šikmým řezem vždy mezi koleny. Rostlina sestřižená v koleni nepřijímá dostatek vody.

Alstroemeria
  •  Nekupujte Alstromerie příliš zavinuté. Nejvíce vyvinutá poupata musí být již dobře vybarvená. Příliš nevyvinutá poupata totiž správně nerozkvetou.
  • Alstromerie jsou velmi citlivé na etylen z ovoce.
  •  Stonky seřezáváme šikmo.

Pivoňky
  • Stejně tak jako i u většiny květin je vhodné stonky seřezávat šikmo pod vodou, aby se do pletiv nedostaly vzduchové bubliny, poté je hned přemístěte do vázy s vodou.
  • Pokud byly pivoňky delší dobu bez vody, pomůžete jim s napřímením a lepší hydratací, tak že je zabalíte do papíru a necháte 3 - 4 hodiny. zabalené (květiny jsou stále ve vodě). Po uplynutí doby můžete papírový obal sundat.
  • Pokud chcete urychlit rozkvetení poupat, dejte je do mírně teplé vody a na teplé světlé místo (ne k radiátorům). Poupata můžete na chviličku i ponořit. Odstraňte všechny listy na stonku. Veškerá energie pak půjde do květu. Taktéž si můžete dopomoci k otevření poupat trochu prsty.
  • Pokud chcete kvetení naopak zpomalit, nechte je ve studené vodě a tmavé místnosti, můžete je ponechat na chladném místě nebo i v lednici, opět ale nesmí být v kontaktu se zeleninou a ovocem.
  • Na stonku ponechejte cca 3 sady listů.
  • Voda ve váze má být naplněna po ¾ stonku.
Článek je možné volně šířit s odkazem na zdroj www.glamourflowers.cz

You May Also Like

1 komentářů

  1. Wow u těch růží mě ty tipy opravdu zaujaly. Mě vydrží ve váze růže maximálně týden, tak jsem zvědavá, jestli mi tyto typy pomůžou a také mi ve váze vydrží dva týdny. Teď tu růže mám, tak to jdu hned zkusit. Přítel si našel doručení květin Praha a nechal mi je poslat do práce, což bych od něj nikdy nečekala.

    OdpovědětVymazat